Vo svete, v ktorom sa všetci snažia schudnúť sú onkologickí pacienti ohrození opačným problémom. Aj minimálna strata hmotnosti môže byť pre nich fatálna. Obzvlášť rizikové sú nádory v oblasti hlavy a krku, pankreasu, žalúdka a pľúc. Nutricia preto prináša onkologickým pacientom a ich rodinám šancu dozvedieť sa viac o odporúčanej výžive a udržiavaní hmotnosti.
Akoby toho nebolo dosť, pacienti bojujúci s nádorovým ochorením sú vystavovaní viacerým hrozbám. Pri často vyčerpávajúcej liečbe niekedy dochádza k neplánovanej strate telesnej hmotnosti. Vzniká tak riziko podvýživy, ktorá môže podkopať snahy o uzdravenie. Zo skríningu 4423 pacientov od 101 onkológov z 84 miest na Slovensku vyplynulo, že až 53 percent pacientov je ohrozených podvýživou. 42 percent pacientov zase stratilo v priebehu troch mesiacov predchádzajúcich skríningu viac ako 5 percent hmotnosti. Prečo je to nebezpečné? Pýtali sme sa rešpektovanej onkologičky, MUDr. Miroslavy Malejčíkovej.
Stratu hmotnosti nikdy neberte na ľahkú váhu
Je dôležité uvedomiť si, aké nebezpečné je riadiť sa informáciami z neoverených zdrojov. Prvé, čo pacient s rakovinou a jeho rodina urobí je, že hľadajú informácie na internete. Na stránkach a diskusných fórach sa stretnú s odporúčaniami, že nádor treba vyhladovať. Nie je to však tak. Skôr ako nádor, vyhladujete vlastnú imunitu. V takýchto krízových prípadoch stačí aj drobný úbytok hmotnosti a celý biologický systém je na špirále smrti. Napríklad zníženie hmotnosti o 5 percent počas troch mesiacov značne skomplikuje liečbu. U sedemdesiatkilového pacienta je to len 3,5 kilogramu a už dochádza k strate svalovej hmoty a teda k oslabeniu srdca alebo pľúcnych svalov, ktoré už znamená bezprostredné ohrozenie života.
Žiadne zázračné diéty ani zaručené doplnky
Podobne nebezpečné môžu byť aj experimenty so životným štýlom a diétami. Samozrejme, vždy je lepšie sa stravovať zdravo, ale v rozdielnych prípadoch má slovo zdravo rôzne významy. Kým ovocie a zelenina sú vždy dobrý nápad, prechod na vegetariánsku alebo vegánsku stravu sa pacientom s nádorovým ochorením rozhodne neodporúča. Základným predpokladom je ustrážiť si dostatočný príjem kalórií a bielkovín z rôznych zdrojov potravy.
Odborníci tiež odporúčajú dať si pozor na konzumáciu pokútnych výživových doplnkov a bylinných prípravkov. Niektoré totiž môžu znížiť, alebo úplne vynulovať, účinnosť nevyhnutných liekov. Patria medzi ne na byliny ako ženšen, ginko a ľubovník, ale aj zelený čaj, káva, červené víno, cesnak alebo grapefruit. Onkologickým pacientom preto odporúčame konzultovať prípadnú samoliečbu s lekárom.
Nestrácajte na duchu ani na váhe
Vedomosti o tom, na čo si dávať pozor môžu zachrániť život. Prevencia však spočíva aj v tom, že pacient a jeho rodina podniknú aktívne kroky k udržaniu stabilnej hmotnosti. Odporúčaný nutričný plán pre pacientov s onkologickým ochorením vyzerá asi nasledovne:
- 2 litre tekutiny denne
- 30 kcal na kilogram telesnej hmotnosti pacienta denne
- 1,5 g gramu bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti pacienta denne (dobrým zdrojom bielkovín sú hydina, ryby, mliečne výrobky a vajcia)
- Uprednostnite rastlinné tuky
- Konzumujte vyváženú a pestrú stravu v pravidelných malých porciách, aj 6 krát denne
- Jedzte to, čo vám chutí
Ak to stále nestačí a pacient stráca hmotnosť, alebo ak sa chce uistiť, je dobré siahnuť po špeciálnych nutričných drinkoch vyvinutých pre pacientov ohrozených stratou hmotnosti. Takéto prípravky slúžia na zabezpečenie nutričných potrieb pacientov a je možné ich používať len pod dohľadom lekára. Tieto prípravky boli vyrobené pre pacientov, u ktorých je lekárom určená nutričná potreba, ktorú nie je možné pokryť výlučne zmenou bežných stravovacích návykov. Chcete sa o tejto téme dozvedieť viac? Práve spustená stránka http://onkovyziva.sk/ poskytuje vedeckými štúdiami podložené návody, ako by sa mal stravovať pacient s onkologickým ochorením. Nájdete tam aj hmotnostnú tabuľku, ktorá pomôže pacientom a ich rodinám udržať hmotnosť pod kontrolou.