Druhý recept je celkom aktuálny – konkrétne koláčik leží na tanieriku vedľa mňa. Výborné je to, že mak nie je pomletý a preto tak príjemne mastne chrúme pod zubami. Presne, akoby ste si do úst vysypali čerstvo odtrhnutú makovicu!
Makovec
• 150 g hladká múka / špaldová
• 180 g celý mak
• 170 g mleté orechy
• 1 ks prášok do pečiva
• 6 ks vajcia
• 300 g práškový cukor
• 6 lyžíc vody
Krém
• 500 ml mlieko
• 2 vanilkové pudingy / alebo zlatý klas
• 100 g cukor trstinový ( + vanilková esencia)
• 200 g maslo
Medzivrstva
• 1 ks tvaroh
• 100 g masla
•1 šĺahačka
• 1 stužovač
• 3 PL kakao / horké
• 2 PL kakao / sladké
Postup: Z chladničky si vyberte maslo a tvaroh, aby sa v kuchyni zohriali. Oddelené žĺtky vyšľahajte s vodou a cukrom do biela. Pridajte múku s orechami a makom a dobre vymiešajte aj s práškom do pečiva. Tuhý sneh z bielkov ( so štipkou soli) pridávajte po častiach, aby cesto zostalo nadýchané”. Cesto rozotrite na pekáči po papieri na pečenie a dajte do rozohriatej trúby na 20 min / 180 stupňov. Pokiaľ sa upečie pripravte si krém. Uvarte vanilkový puding a dajte ho vychladnúť prekrytý fóliou, lepšie sa vám vymieša. Maslo a cukor spojte a puding pridávajte po častiach. Pokiaľ nebude mať maslo izbovú teplotu – zrazí sa vám to… Medzivrstva je jednoduchá. Tuho vyšľahanú šlahačku primiešajte do spracovaného tvarohu s kakaom. Vychladnutý koláčik natrite touto čokoládovou vrstvou, a hore dajte vanilkový krém. Dobre je keď koláčik zatuhne v chlade. U nás nestihol…